بورس در 3 ماه آینده به چه سمتی خواهد رفت؟
بورس به عنوان آینه ای از اقتصاد کشور در سال های اخیر وضعیت چندان مناسبی نداشته است. پس از آگوست 2019 روند نزولی را در بازار سهام آغاز کرد و تا چند هفته گذشته ادامه داشت. اما در روزهای اخیر شاخص کل با ورود حجم بالایی از پول واقعی وارد فاز جدیدی شد. در حالی که چند ماه از سال باقی مانده است، سرمایه گذاران در این بازار مشتاقند بدانند بازار سهام در سه ماه آینده به کجا خواهد رفت. یکی از مهم ترین دغدغه ها این است که آیا سرمایه خود را در بورس سرمایه گذاری کنند یا خیر. این موضوع را بیشتر بررسی خواهیم کرد.
عوامل موثر بر شاخص بورس
بازار سهام نیز مانند سایر بازارهای سرمایه گذاری تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد. اما از آنجایی که بازار سهام یک بازار پر ریسک است، می تواند در کوتاه مدت دچار نوسانات زیادی شود. اما اگر عوامل موثر بر این بازار راه اندازی شوند، قطعا در میان مدت و بلندمدت تاثیر خواهند داشت. از مهم ترین عوامل موثر بر شاخص بورس می توان به سودآوری شرکت های پذیرفته شده در بورس، نرخ ارز برای شرکت های صادرکننده و نرخ سود اوراق با درآمد ثابت اشاره کرد.
سودآوری شرکت ها
رشد قیمت سهام با سودآوری شرکت مرتبط است. هر زمانی که شرکت ها بتوانند سودآوری خود را افزایش دهند و آن سود را با نرخ معقولی در جلسه تقسیم کنند، باعث می شود قیمت سهام خریداران جدیدی پیدا کند. البته برای رشد شاخص کل بورس تنها یک سهم تاثیر چندانی ندارد اما اکثر شرکت های پذیرفته شده در بورس باید از سودآوری بالایی برخوردار باشند.
نرخ ارز
دومین عامل موثر بر شاخص کل بورس، نرخ ارزهای دریافتی از صادرات شرکت ها است. شرکت های صادرکننده موظفند ارزهای دریافتی حاصل از صادرات خود را به سامانه نیما تحویل دهند. اما در گذشته این نرخ با نرخ ارز بازار آزاد بسیار متفاوت بود. اما در حال حاضر قیمت ارز در بازار نیما به بیش از 50 هزار تومان رسیده است. در صورت ادامه این رویه سودآوری شرکت های صرافی به دلیل افزایش نرخ ارز افزایش چشمگیری خواهد داشت.
نرخ بهره
نرخ بهره یک سرمایه گذاری بدون ریسک است. سرمایه گذاران اگر بدانند نرخ سود بالاست و سود نسبتا خوبی نصیبشان شود کمتر از بورس راضی خواهند بود. اما در صورت کاهش نرخ سود، این سرمایه گذاران برای سودآوری با ریسک بیشتری وارد بورس خواهند شد. با ورود این صندوق ها تقاضا برای سهام افزایش می یابد و بر این اساس قیمت سهم افزایش می یابد و تاثیر رویدادهای سیاسی خارجی بر بازار سهام ایران افزایش می یابد.
بازار سهام یک بازار پر نوسان است و اخبار سیاسی خارجی تاثیر زیادی در آن دارد. ایران سال ها از تحریم های نفتی و بانکی رنج می برد. این تحریم ها به دلیل مشکل ساز شدن تجارت خارجی و صادرات نفت و میعانات گازی باعث تورم بالایی در کشور شد. اما از آنجایی که بورس به چنین رفتاری حساس است، تأثیر منفی بر آن می گذارد. اگر ایران و سایر کشورها در آینده وارد مذاکرات سازنده شوند، تاثیر زیادی بر رشد شاخص کل خواهد داشت.
تاثیر رویدادهای سیاسی داخلی بر بازار سهام
علاوه بر تحولات خارجی در بازار سهام، تحولات داخلی نیز بر این بازار تاثیر مستقیم دارد. تحولات داخلی مانند افزایش نرخ ارز، کاهش نرخ بهره و حمایت از شرکت ها برای افزایش سودآوری می تواند این بازار را برای سرمایه گذاران جذاب کند. چنین اتفاقاتی باعث می شود که سرمایه گذارانی که قبلاً از بورس خارج شده اند وارد بازار شوند تا سود کسب کنند.
صلح در منطقه است
بازار سهام ماهیت ریسکی دارد و به اخبار سیاسی و اقتصادی چه در داخل و چه در خارج از کشور به سرعت واکنش نشان می دهد. در سال گذشته درگیری هایی در منطقه رخ داده است. اما رفع این تضادها باعث می شود بسیاری از سرمایه گذاران شروع به سرمایه گذاری در بورس کنند.
سرمایه گذاری در بورس برای این دسته از سرمایه گذاران است!
بازار سهام در بلندمدت سود بیشتری نسبت به سایر بازارها دارد. اما نباید فراموش کرد که برای کسب سود در بورس باید دید بلندمدت داشت نه کوتاه مدت. زیرا بورس می تواند در کوتاه مدت نوسانات قیمتی زیادی را تجربه کند. در این صورت ممکن است سرمایه گذار گرفتار رفتار انبوه شود و متوجه ضرر شود. از طرفی این بازار ریسک سرمایه گذاری بالایی دارد و افرادی که تمایل به ریسک دارند می توانند گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری باشند.
از طرفی برای ورود به این بازار باید از دارایی هایی استفاده کرد که نیاز فوری به آن ها ندارد. زیرا ممکن است سرمایه گذار در کوتاه مدت به اهداف مالی خود در این بازار نرسد.